top of page

ІСТОРІЯ КОКТЕЙЛІВ

Самі стародавні свідоцтва приготування ферментованих напоїв (алкоголю) археологи відносять до епохи 10 тисячоліття до н.е. Але історія коктейлів «офіційно» існує 157 років. Судити про це ми можемо по книзі Джеремі Томаса (Jeremiah "Jerry" P. Thomas (10/30,1830 – 12/15,1885) «Як змішувати напої» («How to Mix Drinks or The Bon-Vivant's Companion», 1862), в середині XIX століття коктейлі представляли собою суміш міцного алкоголю, цукру, води і біттера (міцні алкогольні напої, що відрізняються гірким смаком), лише пізніше в їх склад стали входити слабоалкогольні компоненти.

З виходом книги Джеремі Томаса його по праву можна вважати метром коктейльного ремесла — це була перша енциклопедія бармена, в якій формально з’явилось слово «cocktail».

Етимологія слова неоднозначна, існує більше десятка версій можливого походження:

— англійський варіант: Оксфордський словник відносить походження слова cocktail в значенні «змішаний напій» до США;

— ще англійський варіант: cock tail – «півнячий хвіст», англ. cock ale – «півнячий ель», відомий з XVII століття напій на основі елю і півнячого бульйону. Серед версій, що пропонуються для пояснення варіантів cock tail і cock ale – приготування перших коктейлів за допомогою півнячого пера;

— французький варіант: coquetier – підставка для яйця, що зв'язується з винайденим близько 1800 року в Новому Орлеані коктейлем Sazerac:

— ще французька версія: coquetel – змішаний напій популярний в околицях Бордо.

І все-таки, коктейлі прийнято вважати винаходом з Америки, хоча натхненням для їх створення стали британські пунши, популярні в XVIII столітті: в спиртне додавали фрукти, спеції та ін., подаючи все в великих кубках.

На початку створення коктейлів їх функціям віддавалося єдине значення — вони повинні були бути бадьорими. Однак, згаданий нами Джеремі Томас, підніс мистецтво змішування напоїв на істотно небувалий рівень, зробивши суміші не тільки практично-бадьорими, але смачними і елегантними.

Головне, не забути ще вкрай важливе ім'я в історії коктейлів — це американський комерсант Фредерік Тюдор, прозваний «Королем льоду»: без його ділової хватки важко на сьогодні уявити по-справжньому стильний напій — напій з льодом.


Світовий шлях коктейлю

В кінці XIX століття виник термін highball (хайбол) — так називали коктейлі змішані на основі алкогольних напоїв, які складаються з алкогольного базового спирту і більшої частки безалкогольного «розчинника».

Сухий закон в США, на початку ХХ століття, дав коктейлям небувалу популярність: спиртне розливали конспіративно в нелегальних барах, коли якість контрабандного і «кустарного алкоголю» була під великим сумнівом, тому несмачний напій маскували соками, медом, спеціями та іншими ароматами.



Але зворотна сторона медалі була такою: традиційні коктейлі «високої школи» майже віддалися забуттю: інгредієнтів для них не було.


А багато хороших барменів покинули США (як ми пам'ятаємо з попередньої статті — «Viva Cuba!»).



З середини і до кінця XX століття на перший план вийшов традиційний незмішаний алкоголь.

Але в зв'язку з світовою глобалізацією, на початку XXI століття, і на піку розвитку різних субкультур, зміни стереотипів мислення і відходу від закоренілого культурного середовища – розпочалося справжнє «коктейльне відродження»: з'явилося безліч своєрідних, неповторних і вкрай складних в поєднанні напоїв.


Сьогодні ми назвемо «коктейлем» практично будь-який змішаний напій — будь він з молоком, сиропом, кавою, лимонадом, з алкоголем або без.


For your drinking pleasure! Пийте для вашого задоволення!

456 переглядів
bottom of page