top of page

УЛЮБЛЕНИЙ І СТАРОДАВНІЙ ГОГОЛЬ-МОГОЛЬ!

Гоголь-моголь: цьому напою, на основі сирих яєць, вже багато сотень років. У різних країнах назва яєчно-цукрового коктейлю звучить по-різному: hugger-mugger англійською, kogel-mogel по-польськи, а німці кажуть — kuddelmuddel. Згідно Вікіпедії: гоголь-моголь — десерт з яєць. Страва готується з яєчних жовтків, розтертих з цукром та невеликою кількістю рому чи коньяку, однак може готуватися і без алкоголю. Існує безліч рецептів страви, які, крім вищенаведених основних, містять й інші інгредієнти — сироп, шоколад, фруктовий сік, полуницю тощо.

Так звідки взявся гоголь-моголь? Найбільш популярна легенда виникнення гоголь-моголя приписує авторство кантору Гогель, який в один не самий вдалий для себе день втратив голос. І щоб скоріше повернути собі здатність співати, він збив жовтки свіжих яєць з сіллю і цукром, додав в нього хліб і випив напій, який відразу полегшив нездужання. Також вважають, що гоголь-моголь придумав кондитер Манфред Кекенбауер під час експериментів з консервування солодощів, а патент на його масове виробництво придбав один відомий харчовий концерн за півтора мільйона марок.

Класичний рецепт гоголя-моголя включає в себе: охолоджений жовток сирого і обов'язково свіжого курячого яйця, збитого з шматочком вершкового масла. Можна додати в коктейль молоко, сіль, какао, мускатний горіх або цукор. Гоголь-моголь можна готувати з додаванням сиропів, свіжих соків з фруктів, з медом, алкоголем, шоколадом, ваніллю і багатьма іншими інгредієнтами.


Рецепти:

КЛАСИЧНИЙ ГОГОЛЬ-МОГОЛЬ: візьміть 1 яйце, 1 ст.л цукру та щіпку сілі. Як приготувати: розбийте обережно яйце. Шляхом переливання між двома частинами шкаралупи відділіть білок від жовтка. Жовток покладіть в стакан. Додайте до нього цукор і соль за смаком. Тепер гарненько збийте масу, поки вона не придбає білуватий відтінок. Білок, що залишилися збийте з 20-30 гр. цукру, та прикрасьте коктейль, використовуючи отриману піну. Напій готовий!

ДЛЯ ДОРОСЛИХ: гоголь-моголь з алкоголем — солодкий коктейль. Для нього слід змішати жовтки, вершки, сироп, алкоголь (ром, вино, коньяк, бренді, віскі) і додати лід. Подається алкогольний гоголь-моголь, присипаним подрібненими горіхами.

ДЛЯ ДІТЕЙ: у дитячий гоголь-моголь можна покришити печиво або бісквіт.


СМАЧНОГО!



333 перегляди
bottom of page