top of page

Млинці та їх різновидності у кухнях різних народів

Історія походження млинців в традиційному слов'янському меню розтікатися в століттях і традиціях, тому час і природу їх походження визначити досить важко. Відомо точно одне: млинці печуть в будь-яких країнах нашої планети. В Америці це – панкейкі, у Франції – крепи, в Голландії – паннекокени, і шведські рагмуркі, індійські доси ... та інше, інше.

Тому їх довга історія підтверджує той факт, що млинці є в кухнях багатьох народів, а готують їх і їдять по-різному, змішуючи найнеймовірніші інгредієнти. Але кожна господиня від України до Японії, і від Британії до Мексики має свій особливий рецепт млинців.


Історія млинців

За історичними свідченнями, млинці з'явилися у народів, які займалися землеробством і вирощуванням пшениці. Перші посилання про випічку млинців відносяться до IX століття – і це лише тільки ті свідоцтва, які збереглися до наших днів. У слов'ян вважалося, що млинці – це уособлення сонця і були символом вельми шанованого бога Ярило.

Раніше і тепер млинці залишаються головним атрибутом святкування Масляної, що зберегли у своїй обрядовості ряд елементів слов'янської міфології.

Європейці та англомовні жителі Австралії і Канади також традиційно печуть панкейкі – як на Масляну, так і просто на десерт в звичайні дні.


Рецепти слов'янських млинців

Ми звикли їсти млинці без будь-яких добавок, з пилу-з жару, загортаючи в них різноманітні і часом (для іноземців) – запаморочливі начинки, подаємо з медом, сметаною і згущеним молоком. Оладки також нам до смаку, і вважаються різновидом млинців, тільки більш товстенькі, пишні і менші в діаметрі. І через скромні розміри начинка до оладок не додається, зате вони надзвичайно смачні з варенням або зі сметаною.


Звичайний склад слов'янських млинців – молоко (кефір, сироватка, кисле молоко, вода), яйця, сіль, борошно. Млинці на кефірі виходять ажурними, на молоці або воді – гладкими. На більш густому тесті виходять млинці товстіші, на рідкому – тонкі млинці.



Які млинці печуть в Європі

Повірте, в Європі млинці – у великій шані. Крім того, ще й їдять їх набагато частіше. Правда, у англійців вони скоріше схожі на наші оладки, і подають їх зі солодкою підливкою.

Німці вважають за краще ситні млинці на вершках з сиром, і млинцеві пироги з різними начинками.

А ось скандинави знавці й ентузіасти в млинцях! Подають їх як трубочки з солодкою начинкою на десерт, а так само загортають в них сосиски. А в тісто для млинців нерідко додається картопля для апетитності.

Данці готують оладки з фруктами, що за формою більше нагадують кекси.

У французів є свої власні млинці – крепи. Солодкі крепи подають з вершками і ягодами, а несолодкі – з сиром, шинкою і яйцями. А ще французи (ну як же без гастро-кутюр) винайшли млинці фламбе – їх кроплять коньяком і підпалюють, та подають з морозивом.

В Іспанії є млинцеві – кафе, де у вашій присутності готують і подають це чудове блюдо в різних варіантах, в тому числі гречані млинці.

В Італії та Португалії готують креспелле, які майже нічим не відрізняються від крепів з Франції.

У Голландії ви навряд чи пройдете мимо паннекокенов, тому що це – неможливо. Їх печуть і фарширують на ваших очах: м'ясом, рибою, сиром, горіхами, фруктами.


У наступній статті: американські панкейкі, азіатські аналоги млинців і наші млинцеві традиції на Масляну.

1 371 перегляд
bottom of page